Šľachtic histórie

Šľachtic histórie

Marta Moravčíková

Značku auta, z ktorého pomohli tomuto mužovi chorobou nachýlenej postavy, no šibalsky usmievavých očí a ostrého jazyka si už nepamätám. Kopu oficialít, ktoré odzneli na jeho adresu, tiež nie. Zato ma na prijatí tohto čestného občana mesta Trenčín na tamojšom okresnom úrade zaujalo, že si s ním všetci, od najstaršieho kmeťa, až po pánov a panie, čo by mu mohli byť pomaly vnúčencami, na jeho želanie tykali. Pretože patrí všetkým; ochotne a rád.

» celý text «

Reportáž z diania v novembri 1989.

Bratislava 21. – 26. 11. 1989

Marta Moravčíková

Prvý deň protestných štrajkov vysokoškolákov, neskôr i stredoškolákov som prežila v aule Univerzity Komenského, na nádvorí Vysokej školy múzických umení, v Študentskom domove Ľ. Štúra v Mlynskej doline a v uliciach Bratislavy. Záznam z tohto diania sa podarilo dostať do minulého čísla Mladých rozletov. Udalosti však pokračovali.

» celý text «

Reportáž z diania v novembri 1989.

Bratislava 20. 11. ‘89

Marta Moravčíková

– Dovoľte, ešte som neskončil. Podsúvate nám myšlienky, ako keby vedenie školy schvaľovalo bitie ľudí. To nie je pravda. Ak nám však ide o riešenie problémov vysokoškolákov, musíme hľadať formu, ako to urobiť. Preto ju hľadajme. Zaručujem voľnosť diskusie.

– Sú stratení, – šepká jeden študent druhému. Vzápätí však prejavuje isté pochopenie, ba účasť s pedagógmi: – Ja by som teraz nechcel sedieť na ich mieste.

» celý text «

Príloha k menu – štople do uší

Príloha k menu – štople do uší

Marta H. Moravčíková

Nie je nič výnimočné, ak hostia z podniku s priveľmi ohlušujúcou hudbou buď okamžite odídu, alebo si povedia – nikdy viac. Hoci... v nákupných centrách, akými sú auparky, maxy, eurovey, polusy či iné umelé mestá, im to veľmi nepomôže. Kakofonický hluk v týchto kolosoch často vysoko prevyšuje hluk diaľničnej premávky a my pomerne spoľahlivo hluchneme.

» celý text «

Ako možno vyhrať šťastie

Ako možno vyhrať šťastie

Marta Moravčíková

„Nuž teda poďte, ak idete s dobrým úmyslom,“ pozvala ma dnu staršia pani, keď som zazvonila. A hoci som ju upozornila, že idem kvôli hviezde zavesenej v ich okne a sľubujúcej každému, kto bude mať doma nejakú sladkosť s jej symbolom, nádej na finančnú výhru, no nijakú výhru nenesiem, pozvanie neodvolala.

» celý text «

Srdce sa operuje od nôh

Srdce sa operuje od nôh

Marta Moravčíková

Keď sme s vrchnou sestrou operačných sál vošli do operačnej sály Kardiochirurgickej kliniky v Slovenskom ústave srdcových a cievnych chorôb v Bratislave, anestéziologička práve zavádzala kanylu do artérie spiaceho tela pripraveného na operáciu srdca. Pomocou nej sa bude počas operácie merať arteriálny krvný tlak. V nehybnom nahom tele spí človek s ischemickou chorobou srdca. Zobudí sa ešte?

» celý text «

Miroslav Horníček: Saze na hrušce

Hlas plný ľudí

Miroslav Horníček, Marta Moravčíková

Ľudia, ktorí nevedia, o čom to je, hovoria – ten a ten (herec) to priamo prežíva. Hlúposť. To by zle dopadlo, keby herec netušil, čo príde v nasledujúcej chvíli! Dojmom životnosti a pravdy pôsobí na javisku ten, kto pred vetami, pred tým, čo vysloví, myslí.

» celý text «